perjantai 26. maaliskuuta 2021

Miksi koiran tutkituttaminen on tärkeää? Myös ei jalostukseen menevien?

Koiria tutkitaan, mutta miksi? Miksi kaikkien sisaruksien tutkiminen on tärkeää eikä vain jalostukseen menevän? Nämä ovat itsestään selviä asioita monelle, mutta on myös paljo niitä ketkä eivät tiedä vastauksia näihin kysymyksiin. 

Erään keskustelun pohjalta sain vision kirjoittaa näistä asioista, jotta joskus joku kysymysten äärellä pähkäilevä tyyppi voisi löytää tästä tekstistä vastauksia.

 

Milloin virallisia kuvia pitäisi ottaa ja mistä?

Virallisten kuvien ottoaika vaihtelee kuvattavasta osasta. Selkää pystyy kuvata vasta aikaisintaan 2 vuotiana.  Vaikka vuoden iässä pystyykin suurimmat osat kuvauttamaan virallisena, koen fiksummaksi kuvatta 2-vuotiaana, jolloinka koira on kasvanut ns. valmiiksi ja samalla pystyy kuvauttamaan selänkin. Tästä hyötynä on se, että joukkotarkastuksissa on monesti lonkat, kyynereet ja selkä könttänä halvempana kuvauttaa. Joukkotarkastuksista saa siis myös viralliset kuvat, jotka lausutaan Kennelliitossa ja tulevat siten näkyviin koiranettiin. Kun olet varannut kuvausajan eläinlääkärille kannattaa käydä Oma Koirassa (ei vaadi kenneliiton jäsenyyttä) pyytämässä lähetteitä kuvattavista asioita ja siten säästää jonkun verran rahaa. Lähetteen voi tehdä myös kuvautuksien jälkeen, mutta on hieman kalliimpi kuin ennen kuvautusta.

Suomen kennelliiton sivuilta löytyy lisää ja tarkemmin asiasta  -klik-. En näe mitään järkeä kirjoittaa samaa asiaa toistamiseen, kun siitä löytyy hyvin infoa sivuilta.

Mistä niitä kuvia on sitten hyvä ottaa? Rotukohtaset suositukset löytyvät varmasti rotuyhdistysten sivuilta, mutta koen hyväksi kuvauttaa lonkat, selän, kyynereet. Polvet eläinlääkäri tunnustelee, niitä ei siis lähtökohtaisesti kuvauteta.

 

Mihin viralliset kuvat toimitetaan?

Eläinlääkäriasema toimittaa kuvat Suomen kennelliittoon. Kun asiakas on maksanut lähetteen, kuvat lausutaan ja kuvista tulee sähköpostiin info tuloksista ja myös koiranettiin, koiran tietoihin. 

Ennen tutkimuksiin menoa, on hyvä mennä Suomen kennelliiton sivuilla ja kirjautua oma koira tietokantaan. Ja sitä kautta laittaa lähete menemään tutkittavista osista ja maksaa se ennakkoon. Tässä säästää jokusen kympin. Vaikka tämän lähetteen maksaisi tutkimuksen jälkeen on maksu mahdollista hoitaa, vaikkakin jokusen kympin kalliimpaa. Jälkeenpäinkin lausunta maksetaan oma koira kannasta. Eläinlääkäri osaa varmasti myös kertoa tästä.

 

Mitä virallisia kuvia pitää ottaa?

Rotukohtaisia suosituksia löytyy ja ne vaihtelevat suuresti. Omasta mielestäni hyvä olisi kuvauttaa ainakin silmät, polvet/kyynereet, lonkat ja selkä. Hyvä lisä on myös My Dog DNA -testi ja jollekinkin roduille sydän tutkitukseen. Osalla on myös rasitustesti, joka on kovinkin tarpeellinen. Tärkeä tutkimus, siinä missä muutkin.

Eläinlääkäri kuka kuvat ottaa kertoo varmasti myös kuvista ottohetken jälkeen mitä hän kuvissa näkee.

 

Miksi se tutkimus olisi tärkeää ihan kaikille koirille, eikä vain jalostukseen tarkoitetuille?

Tutkituttaminen on tärkeää siksi, että saadaan selkoa mitä vaivaa missäkin suvussa on. Esimerkiksi sisaruksista yksi mikä menee jalostukseen voi olla kantamatta asiaa x, muut sisarukset kantavat ja näitä ei tutkita. Tällöin mukana voi roikkua uinuva aikapommi. Ja laajalla tutkimisella saamme oikeasti kattavan tilanteen rodun terveydestä ja pystytään edesauttaa rotua terveempään suuntaan.

Nartuissa on hyvä huomioida, ettei liian nuorta ole hyvä laittaa jalostukseen, koska koira on vielä pentua ja kaikki terveysasiat eivät ole vielä valmiita tutkittavaksi. Ja lisäksi on paljon asioita, jota ilmestyvät vasta 2 vuoden tienoilla. 

 

Ja sitten kun kuitenkin joudutaan niitä kuvia ottamaan terveydellisistä syistä, ei ole tietoa, miten ne pitäisi ottaa, jotta kelpaisivat myös virallisiksi kuviksi?

Eläinlääkärit, jotka virallisia kuvia ottavat tietävät millaisia kuvien tulee olla, jotta ne lausutaan Suomen kenneliitossa. 

 

Mksei eläinlääkäriasemilla kysytä halutaanko näistä viralliset kuvat? 

En tiedä, mutta tämmöinen olisi todella hyvä. Lisäksi voitaisiin mainittaa virallisten kuvien varaus hetkellä lähetteestä, joka olisi hyvä tehdä ennen kuvautuksia. Säästyy useamman kuvautuksella hyvä summa rahaa.


 Ps. Jotkut rotuyhdistykset kannustavat kuvattamaan koiria sillä, että maksavat jälkikäteen tutkimuksesta x summan x rahaa. Nämä kannattaa selvittää omasta rotuyhdistyksestä.