sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Pennun hankinta, mitä se on?

Pennut ovat suloisia, mutta pentua ei pidä koskaan ostaa hetkenmielijohteesta. Pennun hankintaa tulee harkita kunnolla. Pennun kasvattamiseen ja omistamiseen liittyy paljon vastuuta ja siihen sitoudutaan kymmeneksi vuodeksi ellei pitempääkin. Pennun hankinta ei ole siis helppo tai nopea operaatio. Nopeasti harvoin saa hyvää missään asiassa. Pentua voi joutua odottamaan vuosiakin. Maltti on siis valttia ja hyvää kannattaa odottaa.

Mistä lähteä liikkeelle pennun hankintaan?

  • Mitä on valmis tarjoamaan koiralle?
  • Kuinka aktiivinen itse on?
  • Millaisia ominaisuuksia toivoo ja millaisia ei?
  • Saako turkki olla pitkä ja työläs? Vai olisiko sittenkin lyhyt turkki sopiva?
  • Kuinka paljon liikut koiran kanssa? 
  • Kuinka aktiivinen koira? 
  • Onko oma elämäntilanne sopiva koiran hankintaan? 
  • Iso, pieni vai keskikokoinen koira? 
  • Onko koira metsästysrotu, paimenrotu vai muu käyttörotu ? Vai kenties seurakoirarotu? 
  • Miellyttämishalua vai ei? 

Kysymyksiä on paljon ja ne kannattaa jatkon kannalta pohtia huolella. Netissä löytyy myös testejä jotka voivat mahdollisesti antaa suuntaa rodun sopivuudelle.

Rotukoira vai seropi / rescue?

Kun sitten on saatu pohdittua vastauksia alkukysymyksillä on aika pohtia seuraavaa asiaa. Rotukoira vai seropi  (=sekarotuinen) / rescuea? Seropi ei takaa terveyttä tai mitään, että olisi jotenkin huonompi tai parempi. Seropeissa vain on se, ettei niitä ole juurikaan yleensä tutkittu ja onkin ehkä enemmän sikasäkissä. Seropi voi kuitenkin olla täys kymppi. Näissä kuitenkin pyörii epävarmempia asioita enemmän kuin rotukoirissa joilla on paperit. Paperit takaavat enemmän mustaa valkoiselle. 

Jos sitten rotukoira niin mistä?

Rotukoirissa (jota voi helposti soveltaa seropin / rescuen kohdalla) olisi hyvä perehtyä rotuun, sen terveysasioihin ja yksilöihin. Vaikka puhutaan rodusta, on sen sisällä jokainen yksilöitä. Jokaisessa elävässä olennossa on ne viatkin/vaivat, toisilla vain enemmän kuin toisilla. Ne seikat ovat yhtä tärkeä osa tiedostaa kuin kaikki muukin.

Kasvattajat. Ovat aivan tavallisia ihmisiä, jotka panostavat erilailla kasvatukseen. Toiset menevät pakollisilla ja toiset tutkituttavat enemmän. Koska hekin ovat vain ihmisiä, ovat he ajatusmalliltaan erilaisia. Siksipä olisi hyvä, että kasvattajan kanssa kohtaa ajatusmaailmaa niin yhteistyö on sujuvampaa. 
Pitää myös muistaa, että valitettavasti kaikki eivät ajattele niin eettisin eduin kasvatusta kuin suurinosa tekee. Ovathan hekin vain ihmisiä, tämä tuntuu vain aina joiltain unohtuvan. Ajoittain saa lukea siitä, miten kasvattajat kaikki ovat vain puhtaita pulmusia. Olisikin, niin elämä olisi helpompaa. Onneksi suurinosa hoitaa kasvattajan roolinsa vastuullisesti ja haluaa vain hyvää kasvateilleen ja rodulle.

Kasvattaja myös haluaa tutustua sinuun ja kyseleekin kysymyksiä sinulta. Kasvattajat myös haluat tavata sinut kasvotusten, joka on myös sinun etu. Tiedät millaisista oloista mahdollisen pentusi hommaat.

Yhdistelmät, mitä niistä tulee tietää?

Sitten ne kasvattajien yhdistelmät (pentueen emä x uros) . Yhden kasvattajan kasvateissa ja yhdistelmissä voi olla paljonkin hajontaa. Yhdistelmät voivat olla kovinkin erityylisiä. Varsinkin jos puhutaan käyttöroduista. Yhdistelmiin onkin siis todella tärkeä perehtyä, jotta voi hieman tietää mitä pennuilta voi mahdollisesti odottaa.
Yhdistelmän vanhempiin, vanhempien sisaruksiin ja sukuun ylipäätä on hyvä tutustua ja perehtyä. Tämä auttaa kartoittamaan pentuetta ja sen yksilöitä.
Terveystulokset on hyvä selvittää mm. koiranetin kautta, mutta myös kyselemällä kasvattajalta ja mahdollisilta suvun koirien omistajilta. Kaikkea kuin ei koiranetissä lue.

Kun pentue sitten syntyy kasvattaja monestikin valitsee niille sopivat kodit, pentueen luonteitten mukaan, jotta pennun ja omistajan tyypit kohtaisivat parhaiten. Näin yhteinen arkikin helpottuu omalta osaltaan.

Mistä saan tietoa pennun kasvuaikana ja elinaikana?

Kasvattaja ohjeistaa, neuvoo ja on tukena koko koiran eliniän. Tämä myös varmasti kertoo miten pääset alkuun koiranpentu arkeen.
Tyhmiä kysymyksiä ei ole! Tyhmä ei ole se kuka kysyy vaan jättää kysymättä.